A reflux egy emésztőrendszeri megbetegedés, mely a felnőtt lakosság körében nagy arányban fordul elő, körülbelül minden harmadik embert érint. A reflux betegséget "álarcos fojtogatónak" is nevezik, mert gyakran más betegségek hátterében áll.

A reflux kialakulásásnak okai:
      Normál esetben a lenyelt táplálék a nyelőcsőbe kerül, majd a gyomorszáj záróizmának megnyílását követően a gyomorba jut. Ezután az izomgyűrű visszazárul és ezzel megakadályozza a gyomortartalom visszaáramlását a nyelőcsőbe. Reflux betegség esetén a nyelőcsövet a gyomortól elvállasztó záróizom nem működik megfelelően, így a sav visszafolyik a nyelőcsőbe. Reflux betegségnek nevezzük a reflux következtében jelentkező panaszok, tünetek vagy szövődmények összességét.

A reflux tünetei:
- gyomorégés
- savas böfögés, amely köhögésre ingerel
- nehezített és fájdalmas nyelés, hányás
- szorító mellkasi fájdalom
- szájüregi égés, kellemetlen szájszag, rossz lehelet

Mit tehetünk a reflux ellen?
      A betegség megelőzése érdekében nagyon fontos szerepe van az egészséges táplálkozási szokások betartásának a stressz kerülésének, mert ezzel is jelentős javulást érhetünk el. Kerüljük egyes élelmiszerek fogyasztásást, mint pld. a zsíros, fűszeres ételeket, a csokoládét, fogyasszunk könnyen emészthető ételeket. Együnk naponta többször, kisebb adagokat. Kerüljük a dohányzást, az alkoholfogyasztást, a koffeintartalmú ételeket és italokat. Igyunk elegendő mennyiségű folyadékot – napi 2,5 – 3 litert.
Tovább csökkenthetjük a tüneteket, ha az utolsó étkezést követően min. 3 órával fekszünk le, nem viselünk szoros ruhákat, öveket és ajánlatos az ágy feji részének megemelése.

      A nehezített, fájdalmas nyelés és a hányás rosszindulatú daganatos betegségre is utalhat. Amennyiben gyors fogyást, vérszegénységet, a hányásban vagy a székletben vérzés jeleit tapasztaljuk, azonnal keressük fel a kezelőorvosunkat!

Címkék: hányás reflux kellemetlen szájszag

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meregtelenitesrol.blog.hu/api/trackback/id/tr566093475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása