Amikor nem megy!

2014.04.09. 11:10

szerző: gaboca.doman

Amit tudni kell székrekedésről


Ha jobban belegondolok, a szorulás vagy székrekedés, legalábbis számomra, sokkal rosszabb, mint a hasmenés. Futni jobban szeretek, mint azt az állapotot, amikor napokig gyűlik bennem a sok kaja, eltávozni meg nem akar. Ilyenkor felpuffadok, nyúzott vagyok és „nem érzem jól magam a bőrömben“. Akkor nézzük csak mit is lehet tenni a székrekedés vagy szorulás ellen...

Mi a székrekedés?

A székrekedés tulajdonképpen a széklet kialakulásának és a bélrendszeren való átha­ladásának a zavara.Székrekedésről akkor beszélünk, amikor a székelés kevesebb mint heti 3-szor történik és a széklet száraz, kemény és kis mennyiségű. Azoknak, akiknek szorulásuk van, a székelés nehéz és fájdalmas.

Mi a székrekedés vagy szorulás leggyakoribb kiváltó oka?

- mozgásszegény életmód
- rostszegény táplálkozás

- idegesség, stressz, lelki problémák
- kevés folyadék bevitele
- némely gyógyszer mellékhatása
- rákos megbetegedés

Mire ügyeljünk, amikor székrekedésünk vagy szorulásunk van?

Ne hashajtókkal próbáljuk orvosolni a panaszunkat!
A legfontosabb: ügyeljünk a folyadékbevitelre! Igyunk napi 2,5 – 3 liter folyadékot!
Mozogjunk! A rendszeres mozgás elősegíti a belek működését.

Mit ehetünk?

szorulást vagy székrekedést elsősorban a táplálkozási szokások átalakításával lehet kezelni. Növeljük a rostok arányát az étrendünkben. Együnk minél több nyers zöldséget és gyümölcsöt. Mint ismeretes, a szilvának kiváló a hashajtó hatása. Reggelire ajánlott a joghurtba kevert korpa. Ezenkívül ajánlottak még a magvak és a teljes kiőrlésű gabonából készült termékek.  

A székrekedés vagy szorulás az étrendünk módosításával és a házi praktikák segítségével általában könnyen megszüntethető. Abban az esetben, ha már huzamosabb ideig tart (tovább, mint két hét), heves hasi fájdalom kiséri és a széklet véres,forduljunk mielőbb orvohoz!

 

Címkék: székrekedés szorulás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meregtelenitesrol.blog.hu/api/trackback/id/tr705996513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása