A divertikulitisz 40 éves korig ritka betegségnek számít, leginkább a 40 év felettieket érinti. Az előfordulásának gyakorisága az életkorral növekszik, 70 év felett már szinte mindenkinek van.


Mi a divertikulitisz?

     A divertikulitisz zsákszerű kitüremkedés a bélfalon, amelyet úgynevezett gurdélyok – divertikulumok gyulladása okozza. A divertikulumok mérete néhány milimétertől akár a 15-20 cm-es nagyságot is elérhetik. A divertikulisz a bélrendszerben bárhol előfordulhat, de leggyakrabban a vastagbélen alakul ki. Hátterében majdnem mindig a tartós székrekedés áll. A betegség kezdeti években, évtizedekben sokszor tünetmentes, ezért nehéz felfedezni.

A divertikulitisz tünetei:

- általában a has bal alsó részénél jelentkező fájdalom
- puffadás, szélgörcs, hányinger, emésztési zavarok
- láz, vér a székletben, gyengeség

A divertikulitisz kialakulásának oka:

       A divertikulitisz civilizációs betegségnek számít. Kialakulhat a bélizomzat rosthiányos táplálkozás miatti túlzott igénybevétele, elgyengülése végett, ami végül a bélfal meggyengüléséhez vezet. Hozzájárul a helytelen, rost- és ásványi anyaghiányos táplálkozás, túl sok hús, tejtermék és fehér lisztből készült élelmiszer fogyasztása, valamint a kevés folyadékbevitel.

A divertikulitisz kezelése

       A divertikulitisz enyhe formája otthon is jól kezelhető: pihenéssel, antibiotikumok szedésével és folyékony étrenddel, amely nem terheli a belet. Pár nap lefolyása alatt a tünetek rendszerint megszűnnek. Ezután átmenetileg élelmi rostban szegény, pépes, folyadék bő étrendre van szükség, majd a tünetek javulásával a rosttartalom fokozatosan növelhető.

      Amennyiben a tünetek súlyosabbak - mint pld. az egy helyre összpontosuló hasi fájdalom, láz – azonal keresse fel kezelőorvosát, mivel a betegségnek nagyon súlyos következményei lehetnek!

Címkék: székrekedés puffadás divertikulitisz

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meregtelenitesrol.blog.hu/api/trackback/id/tr686082154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása