Népbetegség, amely a lakosság több, mint 20%-át érinti

 

 Az irritábilis bél szindróma (IBS) egy olyan gyakran előforduló emésztési rendellenesség, ami a felnőtt lakosság több, mint 20%-át érinti. Ma már az irritábilis bél szindróma népbetegségnek számít, a nők kétszer gyakrabban szenvednek ettől, mint a férfiak.

Az irritábilis bél szindróma tünetei

Az irritábilis bél szindróma tünetei közé tartozik a jellegében körül nem határolható hasi fájdalom, ami a széklet kiürítése után enyhülhet, kellemetlen teltségérzet, puffadás és nagyfokú bélgázképződés, hasmenés vagy szorulás, vagy ezek váltakozása, a szorongás és a depresszió.

Az irritábilis bél szindróma nem olyan betegség, ami közvetlenül veszélyeztetné az életétünket és egészségünket, de nagyon meg tudja keseríteni azt és rontja az életminőségünket.A betegség nem okoz súlyos komplikációkat, ezért csak akkor forduljunk orvoshoz, ha a tünetek állandósultak. Ha a panaszok ritkábban jelentkeznek, elsősorban étkezési szokásaink és az életmódunk változtatásával, a stresszhelyzetek kerülésével mérsékelhetjük vagy akár meg is szüntethetjük a tüneteket.

Mi a kiváltó oka az irritábilis bél szindrómának?

Az irritábilis bél szindróma kialakulása bizonyítottan összefügg a civilizációstényezőkkel éshatásokkal: a sztresszel, a megfeszített életmóddal, a munkahelyi és családi gondokkal és a mozgásszegény életmóddal.

Milyen ételeket kerüljünk, ha irritábilis bél szindrómában szenvedünk?

Azért, hogy a továbbiakban el tudjuk kerülni azokat az ételeket és italokat, amelyek a panaszokat okozzák, meg kell figyelnünk, hogy a tünetek milyen ételek és italok fogyasztása után jelentkeznek. Az élelmi rostok mennyiségét is ki kell tapasztalnunk, mert a túlzott rostfogyasztásnak hashajtó hatása van, míg székrekedés esetén növelnünk kell a bevitt rostmennyiséget.

Akiket irritábilis bél szindróma gyötör, túlnyomó részben laktózérzékenyek is, ezért a tejben lévő tejcukor is előidézheti a fájdalmas tüneteket. Kerüljük a túlzott zsírfogyasztást, mert a zsír a bélösszehúzódások egyik fő irányítója. Egyes savanyú ételek, mint pld. a narancs, grépfrút, ecet is kellemetlen tüneteket okozhatnak. Ne igyunk kávét, alkoholt, mert ezek irritálják a bélfalakat. A cukros szénsavas üdítőitalok felfújódást okozhatnak. Hanyagoljuk a félkész ételeket és az édességeket.
Mozogjunk minél többet! A rendszeres testmozgás jót tesz a belek egészségének és csökkenti a stresszt.

 

 

Címkék: irritábilis bél szindróma

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meregtelenitesrol.blog.hu/api/trackback/id/tr155891529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása