Becslések szerint a lakosság 30-40%-a küzd - nemtől és kortól függetlenül - emésztési zavarokkal.

     A panaszok általában a helytelen táplálkozással függnek össze, de súlyos szervi betegségek is okozhatják. Az emésztési zavarnak számos tünete ismert, ugyanakkor maga az emésztési zavar is lehet tünet. Utalhat fekélybetegségre, az epehólyag betegségére, refluxra vagy akár gyomorrákra is. Emésztési zavarokat okozhatnak különféle gyógyszerek is, mint pld. az aszpirin, fájdalomcsillapítók, fogamzásgátló tabletták, antibiotikumok, szteroidtartalmú készítmények, stb.

Az emésztési zavarok tünetei:
- éles vagy égő felhasi és mellkasi fájdalom
- puffadás, savas felböfögés, hangos – jól hallható bélmozgás
- gyomorégés, teltségérzet
- ritkább esetben: étvágytalanság, hányinger, fokozott bélgáz termelés, székrekedés vagy hasmenés

Mit tehetünk az emésztési zavarok ellen?

     Kerüljük a zsíros, fűszeres ételek és a csokoládé fogyasztását. Csökkentsük a koffeintartalmú és szénsavas italok fogyasztását. Az emésztési zavarokhoz hozzájárulhat a közvetlenül lefekvés előtti étkezés (utoljára 3 órával együnk lefekvés előtt),a szűk - testhezálló ruhák viselete. Alvás közben a fejünk legyen magasabban, mint a lábunk. Korlátozzuk az alkoholfogyasztást és a dohányzást - főleg közvetlenül evés előtt és után!
Együnk gyakrabban, kisebb adagokat és az ételt alaposan rágjuk meg! Ne együnk magas savtartalmú ételeket, mert megterhelik a gyomrot! Kerüljük a stresszt és kezeljük tudatosan a stresszt kiváltó helyzeteket! Ne tornázzunk közvetlenül étkezés után - pihenjünk legalább egy órát.  

     Forduljunk mielőbb orvoshoz amennyiben az állapotunk annak ellenére sem javul, hogy betartjuk a fent említett tanácsokat, a hányásban vagy a székletben vér található vagy erős hasi fájdalmat tapasztalunk!

Címkék: hasmenés székrekedés puffadás reflux emésztési zavarok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meregtelenitesrol.blog.hu/api/trackback/id/tr146093311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása