Talán nincs is olyan ember, aki élete során ne tapasztalná meg a puffadás kellemetlenségeit.
A haspuffadás egy nagyon gyakran előforduló tünet, amelyet életmódváltással és a házi praktikák alkalmazásával ki lehet küszöbölni. A puffadást a belekben történő gázfelhalmozódás okozza. A gáz belülről feszíti a beleket, ettől a has felpuffad. A belek gáztartalmának 20-60%-át a lenyelt levegő képezi.
A puffadást okai lehetnek:
- helytelen táplálkozási szokások
- egészségtelen életmód
- fokozott mértékű levegőnyelés
- étel-, tejcukor-, lisztérzékenység
- emésztőszervi megbetegedések
- béltraktus fertőzése
Mit tehetünk a puffadás ellen?
A hüvelyesekről és néhány zöldségről köztudott, hogy puffadást okoznak, ezért kerüljük a fogyasztásukat. Ilyen a bab, lencse, káposzta, karfiol, brokkoli, padlizsán, stb.
Együnk magas víztartalmú gyümölcsöket, mint pld. a kivi, dinnye, stb.
Kerüljük a cukormentes édességeket és a rágógumikat, mert az édesítőszerek is okozhatnak felfúvódást.
A rostok elősegítik a helyes emésztést, azonban étrendünk rosttartalmát mindig csak fokozatosan növeljük, mert ha hirtelen túl sokat kezdünk belőle fogyasztani, erősödik a puffadás és a gázképződés.
Javasolt a gyakori, rendszeres, nyugodt étkezés, az étel alapos megrágása, a szénsavas italok kerülése, az elegendő mennyiségű folyadékbevitel, a testmozgás, a stressz megfelelő feldolgozása.
Az is előfordulhat, hogy a felfúvódást olyan ételek váltják ki, amikre nem is gyanakodnánk. A legcélszerűbb táplálkozási naplót vezetni, amibe pontosan jegyezzük fel az elfogyasztott ételt és italt; és látni fogjuk melyik okozta a puffadást. Ha rájövünk arra, mi okozza a gondot, a panaszok különösebb kezelés nélkül is megszűntethetők.
Abban az esteben, ha a puffadás tartós vagy visszatérő, mindenképpen forduljunk orvoshoz, aki ellenőrzi a székletünket parazitákra és más fertőzésekre.