Amikor futni kell!

2014.04.04. 17:10

szerző: gaboca.doman

Amit a hasmenésről tudni kell

 

Ki ne ismerné azt a kellemetlenséget, amit egy hosszantartó, gyötrő hasmenés képes okozni? Szerintem nincs is olyan ember, akinek még soha ne lett volna hasmenése..

De nézzük csak mikor is beszélhetünk hasmenésről?

A hasmenés nagyobb mennyiségű híg, gyakori és vizes székletürítést jelent, ami önmagában véve nem betegség, hanem egy tünet; és minimálisan 3x fordul elő egy nap alatt.. A hasmenés kiváltó oka lehet többféle betegség, vagy a szervezetet ért különféle negatív hatás. Ha nem ügyelünk emésztőszerveink karbantartására, az előbb vagy utóbb emésztőrendszeri bántalmakhoz vezethet (hasmenés, székrekedés).

Mi a hasmenés leggyakoribb kiváltó oka?

- fertőző betegségek
- emésztési zavarok
- gyulladásos bélbetegségek
- lisztérzékenység
- vastagbélrák
- hormonális okok
- ételallergia
- idegesség, stressz.

Mire ügyeljünk, amikor hasmenésünk van?

A súlyos és hosszan tartó hasmenés folyadékvesztéssel jár, ezenkívül a hasmenés során fontos vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek távoznak a szervezetből, amit mindenképpen pótolni kell. A hasmenés alatt nagyon fontos a folyadékpótlás, ami fokozatos a folyamatos legyen! Ihatunk vizet, enyhén cukrozott zöld és fekete teákat, különféle gyógyteákat, szénsavmentes ásványvizet.

Mit ehetünk?

Semmiképpen ne koplaljunk! Együnk naponta többször, akár 2-3 óránként kisebb adagokat.
Amit ehetünk: főtt vagy párolt sárgarépát, zellert, fehérrépát, tököt, spenótot, stb.
Kerüljük azokat a zöldségeket, amelyek puffadást okoznak. Ilyen a káposzta, kelkáposzta, karfiol, paprika, uborka, paradicsom, kukorica, stb. és a hüvelyeseket. Korlátozzuk a gyümölcsök és tejtermékek fogyasztását!


Ha a hasmenés csak két-három napig tart, nem szükséges orvoshoz fordulnunk. Amennyiben azonban a tünetek fokódznak vagy tovább tartanak, mindenképpen keressük fel az orvosunkat!

 

 

 

 

 

Címkék: hasmenés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meregtelenitesrol.blog.hu/api/trackback/id/tr45917147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása