Amit a hasmenésről tudni kell
Ki ne ismerné azt a kellemetlenséget, amit egy hosszantartó, gyötrő hasmenés képes okozni? Szerintem nincs is olyan ember, akinek még soha ne lett volna hasmenése..
De nézzük csak mikor is beszélhetünk hasmenésről?
A hasmenés nagyobb mennyiségű híg, gyakori és vizes székletürítést jelent, ami önmagában véve nem betegség, hanem egy tünet; és minimálisan 3x fordul elő egy nap alatt.. A hasmenés kiváltó oka lehet többféle betegség, vagy a szervezetet ért különféle negatív hatás. Ha nem ügyelünk emésztőszerveink karbantartására, az előbb vagy utóbb emésztőrendszeri bántalmakhoz vezethet (hasmenés, székrekedés).
Mi a hasmenés leggyakoribb kiváltó oka?
- fertőző betegségek
- emésztési zavarok
- gyulladásos bélbetegségek
- lisztérzékenység
- vastagbélrák
- hormonális okok
- ételallergia
- idegesség, stressz.
Mire ügyeljünk, amikor hasmenésünk van?
A súlyos és hosszan tartó hasmenés folyadékvesztéssel jár, ezenkívül a hasmenés során fontos vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek távoznak a szervezetből, amit mindenképpen pótolni kell. A hasmenés alatt nagyon fontos a folyadékpótlás, ami fokozatos a folyamatos legyen! Ihatunk vizet, enyhén cukrozott zöld és fekete teákat, különféle gyógyteákat, szénsavmentes ásványvizet.
Mit ehetünk?
Semmiképpen ne koplaljunk! Együnk naponta többször, akár 2-3 óránként kisebb adagokat.
Amit ehetünk: főtt vagy párolt sárgarépát, zellert, fehérrépát, tököt, spenótot, stb.
Kerüljük azokat a zöldségeket, amelyek puffadást okoznak. Ilyen a káposzta, kelkáposzta, karfiol, paprika, uborka, paradicsom, kukorica, stb. és a hüvelyeseket. Korlátozzuk a gyümölcsök és tejtermékek fogyasztását!
Ha a hasmenés csak két-három napig tart, nem szükséges orvoshoz fordulnunk. Amennyiben azonban a tünetek fokódznak vagy tovább tartanak, mindenképpen keressük fel az orvosunkat!