A bélproblémák számos emésztési zavart és egyéb rendellenességet takarnak, melyek nagyon megkeseríthetik az életünket. A legtöbb emésztőszervi megbetegedés oka a helytelen táplálkozás. Egyetlen módon védekezhetünk a bélproblémák ellen: egészséges táplálkozással és tudatos, egészséges életmóddal.


A bélproblémák kiváltó oka lehet még: örökölt hajlam, gyógyszerek mellékhatása (pld. antibiotikumok), stressz és különféle környezeti tényezők-behatások. A bélproblémák legnagyobb része tipikus civilizációs és életmód okozta megbetegedés, amely sok esetben megelőzhető és korai stádiumban életmódváltással jól kezelhető.

Leggyakoribb bélproblémák:

- irritábilis bél szindróma
- Crohn-betegség
- divertikulitisz
- colitis ulcerosa (fekélyes vastagbélgyulladás)

A Crohn-betegség tünetei: hasmenés, hasi fájdalom és görcsölés, vér a székletben, fekélyek kialakulása, étvágytalanság.

A colitis ulcerosa (fekélyes vastagbélgyulladás) tünetei:
görcsös hasi fájdalom, véres, nyákos széklet, hasmenés, fáradtság, gyengeségérzet, megmagyarázhatatlan súlycsökkenés, az étvágy csökkenése.

Az egészséges táplálkozás:

A bélbetegségek összes formájánál a legelső lépés az egészséges étrend kialakítása. Amennyiben a bélproblémáink visszatérnek, ajánlatos lemondani az alkoholról, a kávéról és a dohányzásról. A táplálkozási szokások megváltoztatása is segíthet a bélproblémáink megelőzésében: az evés legyen rendszeres és nyugodt körülmények között történjen, az ételt alaposan rágjuk meg, kerüljük a zsíros és fűszeres ételeket, együnk rostban gazdag ételeket, kerüljük a finomított lisztből készült pékárut, lehetőleg sok teljes kiőrlésű terméket, zöldséget, gyümölcsöt fogyasszunk, szénsavtartalmú italok helyett inkább teát, gyümölcslevet igyunk. Ne feledkezzünk meg a rendszeres mozgásról és a folyadékpótlásról sem!

Címkék: hasmenés irritábilis bél szindróma bélproblémák divertikulitisz

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meregtelenitesrol.blog.hu/api/trackback/id/tr186044003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása